54 προτάσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και… 1 υπόσχεση / Πνευματική/Πολιτιστική Αναγέννηση

3_Adrian_Paci_Turn_on__2004__courtesy_the_Artist_and_Galerie_Peter_Kilchmann__Zurich.limghandlerΗ πνευματική/πολιτιστική αναγέννηση της πόλης, ως κομμάτι μιας ευρύτερης πανεθνικής διαδικασίας αποτελεί πρωταρχικό βήμα ώστε να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή/αξιακή/μορφωτική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.

  • Αξιοποίηση της αστείρευτης ιστορικής κληρονομιάς της πόλης. Μεταβολή της Θεσσαλονίκης σε Κέντρο Βυζαντινών και Βαλκανικών Σπουδών. Παράλληλα, δημιουργία φορέα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ, ΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΩΝ» για την προστασία και την προώθηση της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Δημιουργία ειδικού φορέα για την διάσωση και την προστασία της μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του προσφυγικού στοιχείου της πόλης (Ποντιακός/Μικρασιατικός Ελληνισμός).
  • Δημιουργία Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικής Οικονομίας, σε συνεργασία με το ΑΠΘ για την ανύψωση του πνευματικού επιπέδου των πολιτών και τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την Θεσσαλονικιώτικη κοινωνία.
  • Επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου δημοτικών βιβλιοθηκών της πόλης. Διεύρυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων της πόλης. Δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης.
  • Δημιουργία «κυψέλης πολιτισμού» σε κάθε γειτονιά. Αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, όπου θα ενθαρρύνονται πολιτιστικές πρωτοβουλίες από τη βάση (κινηματογραφικές/ θεατρικές/ μουσικές/λογοτεχνικές/εικαστικές ομάδες, ομάδες φωτογραφίας. Σύνδεσή τους με τις τριτοβάθμιες σχολές Καλών Τεχνών, Μουσικής, Θεάτρου και Χορού.
  • Μετατροπή των «Δημητρίων» σε δίαυλο συνάντησης μεταξύ του κόσμου της Τέχνης και του Πνεύματος, και της πολιτιστικής παραγωγής σε επίπεδο γειτονιάς. Στόχος, το «ευ ζην» στην καθημερινότητα όλων των πολιτών της πόλης.
  • Αποκατάσταση της ΕΡΤ-3. Ενιαίος, δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας στην πόλη, που θα έχει τις θύρες του ανοιχτές για τους πολίτες και της πρωτοβουλίες τους.
  • Ενθάρρυνση δημιουργίας Κοινωνικών ΜΜΕ. Ειδική αδειοδότηση των εγχειρημάτων κοινωνικής ραδιοφωνίας μικρής εμβέλειας. Δημιουργία βάσης δεδομένων και διασύνδεσης των Κοινωνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που υφίστανται ήδη στην πόλη.
  • Στήριξη, ενθάρρυνση και προώθηση όλων των μορφών του ερασιτεχνικού αθλητισμού για κάθε ηλικία. Αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, των ναρκωτικών αλλά και του αλκοολισμού, που θεριεύει ιδίως στις νεώτερες ηλικίες, αλλά και είναι μέσο καταπολέμησης της ευρύτερης επιδείνωσης της υγείας του ελληνικού λαού –υπό το βάρος του απάνθρωπου σύγχρονου τρόπου ζωής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s