54 προτάσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και… 1 υπόσχεση / Παραγωγική ανασυγκρότηση – Οικονομία

801920Η ανασύσταση του παραγωγικού ιστού της πόλης αποτελεί την μόνη βιώσιμη απάντηση στην φυγή των νέων, στην ανεργία, στην φτώχεια ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της, και βέβαια την σχεδιαζόμενη μεταβολή της Θεσσαλονίκης σε τουριστική αποικία.
Ανάληψη ειδικής πρωτοβουλίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση της φυγής των νέων από τον τόπο τους. Διασύνδεση με την αγορά εργασίας, επιμορφώσεις, νομική υποστήριξη για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

  • Σύσταση ειδικής αντιδημαρχίας «παραγωγικής ανασυγκρότησης». Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους άλλους αρμόδιους φορείς, για την εγκαθίδρυση κόμβων διασύνδεσης της πανεπιστημιακής έρευνας με τη (ρημαγμένη) βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή της περιοχής. Στόχος, η ανασύσταση του παραγωγικού ιστού με επίκεντρο τη μικρή και μεσαία ευέλικτη παραγωγή και έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογίες και αιχμή τους συνεταιρισμούς.
  • Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τους άλλους αρμόδιους φορείς, για την εκπόνηση ενός αγροτικού αναπτυξιακού σχεδίου «τοπικής αυτάρκειας» που θα αφορά την ευρύτερη αγροτική παραγωγή του νομού. Για ένα μοντέλο πολυκαλλιέργειας, οικολογικής παραγωγής με το βλέμμα στραμμένο στην τοπική αγορά.
  • Ενίσχυση των τοπικών προϊόντων. Διοργάνωση εκθέσεων και στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Κέντρα επιμόρφωσης και δημιουργία βάσεων δεδομένων για την καλύτερη δικτύωσή τους με την τοπική & τις γειτονικές αγορές.
  • Στήριξη των αγορών και της οικονομίας σε επίπεδο γειτονιάς. Γιατί οι γειτονιές αποτελούν τα ζωτικά κύτταρα της πόλης. Οι λαϊκές αγορές να αποκτήσουν ένα νομικό πλαίσιο λειτουργικό, που θα δίνει προτεραιότητα στον λαϊκό χαρακτήρα τόσο της παραγωγής από μικρούς παραγωγούς όσο και στον καταναλωτή, κι όχι στο όνομα της όποιας δυσλειτουργίας να θυσιάζονται υπέρ των καρτέλ και των μεσαζόντων.
  • Καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα της νεανικής. Ενίσχυση των κοινωνικών συνεταιρισμών και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Πίεση προς την κεντρική εξουσία για αλλαγή και διεύρυνση νομικού πλαισίου προς την διευκόλυνση και την φορολογική ελάφρυνση των κοινωνικών συνεταιρισμών στην βάση της εμπειρίας που έχουμε. Ειδικό μειωμένο τιμολόγιο δημοτικών τελών για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, τις συνεταιριστικές νεανικές επιχειρήσεις –κυρίως αυτές με παραγωγικό χαρακτήρα. Ουσιαστική επιμόρφωση των ανέργων σε δεξιότητες που τείνουν να εκλείψουν και έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά.
  • Μεταβολή του τουριστικού μοντέλου. Αποσυμφόρηση της βιομηχανίας διασκέδασης που αγγίζει τα όρια του κορεσμού. Όχι στην Θεσσαλονίκη ως «πόλη των γκαρσονιών» (μοντέλο Ταϋλάνδης). Αναδιοργάνωση στα πρότυπα των μεγάλων ιστορικών πόλεων του πλανήτη –με έμφαση στον ιστορικό τουρισμό, τον συνεδριακό τουρισμό. Διασύνδεση της «Πατρίδας του Αριστοτέλη» ως Παγκόσμιου Κέντρου Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, με την «Θεσσαλονίκη» ως Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών.
  • Πρωτοβουλία (σε συνεργασία με τους άλλους φορείς) για την επανασύνδεση της πόλης με την υπόλοιπη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου. Οργάνωση βορειοελλαδικού δικτύου παραγωγής. Αποκατάσταση των δρομολογίων από το λιμάνι Θεσσαλονίκης ως αποφασιστικό στοιχείο για την αποκατάσταση των κοινωνικών, και οικονομικών σχέσεων με τη νησιωτική Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s