Μένουμε Θεσσαλονίκη | Ένα σχόλιο για τους όρους διεξαγωγής των εκλογών

menoumethess_550_300_pixΤην Κυριακή 28 Απριλίου καταθέσαμε στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας, που περιλαμβάνεται από 49 υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους, και 14 συμβούλους Δημοτικών Κοινοτήτων.  Προτού σας παρουσιάσουμε τα ονόματα του συνδυασμού μας, επιτρέψτε μας ένα μικρό σχόλιο.

Αυτήν την στιγμή, ο τρόπος που είναι καταρτισμένος ο νόμος και οι προϋποθέσεις της εκλογικής καθόδου, υπονομεύουν defacto το κατά τα άλλα καθολικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο, για αδέσμευτες πρωτοβουλίες πολιτών, και φωνές που πηγάζουν απευθείας από τα σπλάχνα της κοινωνίας μας –δίχως να διαμεσολαβούνται από κόμματα, δίκτυα εξουσίας, και άλλους μηχανισμούς ισχύος– να μπορέσουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος. Πόσο μάλλον όταν αυτά ανακοινώνονται από το Υπουργείο δέκα μόλις μέρες πριν το πέρας των σχετικών προθεσμιών, με σημαντικές αλλαγές στις προϋποθέσεις καθόδου που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την διαδικασία.

Αν σε όλα αυτά, συνυπολογίσουμε την άνιση προβολή των συνδυασμών από τα μεγάλα ΜΜΕ –ήδη οι τροποποιήσεις που κατέθεσαν στο παρά πέντε τα αρμόδια υπουργεία ευνοούν σκανδαλωδώς τους αγαπημένους της τηλε-ολιγαρχίας– τότε θα κατανοήσουμε τον βαθμό στρέβλωσης της δημοκρατικής διαδικασίας. Δυστυχώς, το κατεστημένο θεωρεί τις εκλογές ως ένα επικοινωνιακό, πολιτικό όπλο στον αγώνα ενάντια στην ίδια του την αποσύνθεση, τώρα που δεν υπάρχει ο κραταιός δικομματισμός να ελέγχει τα πάντα. Και γι’ αυτό «παίζει» με τους όρους διεξαγωγής, προκειμένου να αποκλείσει φωνές αντίστασης, διαμαρτυρίας, τάσεις ολάκερες της κοινωνίας μας που επιθυμούν να αμφισβητήσουν το σύστημα και το μονοπώλιο που ασκεί στα κοινά.

Εμείς, αφού καταφέραμε και ξεπεράσαμε αυτά τα τεχνητά εμπόδια, προχωράμε στην τελική φάση της προεκλογικής μας εκστρατείας. Οργανώνουμε τον προεκλογικό μας αγώνα πόρτα-πόρτα, στις πλατείες και στα πεζοδρόμια των γειτονιών. Δεν πάμε για μια επίσκεψη -η «πολιτική της χειραψίας» μας αηδιάζει- αλλά γυρνάμε ΟΛΗ ΜΕΡΑ στις γειτονιές. Στόχος, να ακούσουμε, να δούμε και να μάθουμε.

Υ.Γ. Σε αυτή τη διαδρομή των προηγούμενων ημερών, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες κι όλους όσους εργάστηκαν στις δημόσιες υπηρεσίες και μας εξυπηρέτησαν πρόθυμα και ευγενικά.

Μένουμε Θεσσαλονίκη

«Ούτε φυγή – Ούτε υποταγή»

 menoumethess@gmail.com | @menoumethess

http://www.menoumethess.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s