Συνταξιούχοι των ΚΑΠΗ που θα περιπολούν ως άλλη πολιτοφυλακή;

narkotikaΣτην  «μάχη» για την διεκδίκηση της ψήφου των πολιτών από τους υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες τα σκουπίδια φαίνεται να αποκτούν κυρίαρχο ρόλο. Όχι μόνο τα σκουπίδια για τα οποία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παιχτεί ένα παιχνίδι διαχείρισης τους (από συγκροτήματα ημεδαπών και αλλοδαπών επιχειρηματιών), αλλά και των ανθρώπινων «σκουπιδιών», όπως τουλάχιστον φαίνεται να αντιλαμβάνονται τις ομάδες των εξαθλιωμένων, αστέγων, χρηστών και άλλων υπάρξεων που προσβάλλουν την αισθητική μας και την εικόνα των πόλεων μας στο κυκλώπειο μάτι του τουρίστα.

Ο τρόπος που ορίζεται ένα πρόβλημα καθορίζει και την κατεύθυνση της λύσης του. Αν θεωρήσουμε ότι τα ζητήματα δημόσιας τάξης ή δημόσιας υγείας (που όντως αυξάνονται στα κέντρα των πόλεων) ως σύμπτωμα της ανθρωπιστικής κρίσης, της φτώχειας και της απόγνωσης στην οποία καταδίκασαν την ελληνική κοινωνία, τότε το λογικό συμπέρασμα είναι η ανάγκη κοινωνικών παρεμβάσεων για να βρεθούν απαντήσεις στις ανάγκες που οδηγούν τους ανθρώπους στην χαμοζωή και την εξαθλίωση. Αν πάλι στα πρόσωπα των θυμάτων αυτών των μνημονιακών επιταγών δούμε μόνο τις αντικοινωνικές συμπεριφορές τους, τότε η «λύση» είναι να τους εξαφανίσουμε, ή έστω να τους κρύψουμε κάτω από το χαλί ή σε κάποια κοινωνική χωματερή.

Βέβαια αυτές οι πολιτικές δεν είναι καινούργιες, έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδειχτεί όχι μόνο ως ένα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, βάζοντας στην θέση της ανάγκης για κοινωνική αλληλεγγύη την αποπομπή και αναπαράγοντας λογικές αστυνομικής διαχείρισης των κοινωνικών ζητημάτων, αλλά και ως ατελέσφορες κι αναποτελεσματικές. Και είναι ατελέσφορες γιατί οι πιάτσες των χρηστών ή τα στέκια των εξαθλιωμένων απλά μεταφέρονται δίπλα: Η πιάτσα της Αριστοτέλους που ενοχλεί,  δημιουργήθηκε από τους χρήστες που διώχτηκαν από το Ναβαρίνο, και είναι παραπάνω από σίγουρο ότι οι έμποροι και τα βαποράκια θα βρουν άλλο χώρο αν διωχτούν και από κει.

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε το πρόταγμα της αστυνομικής αντιμετώπισης ως μέρος μιας συντηρητικής κατά τεκμήριο πολιτικής οπτικής, προερχόμενης από τους ανάλογους πολιτικούς χώρους. Φαίνεται όμως ότι η ανάγκη άγρας ψήφων δίνει στις ιδέες αυτές μια αυξημένη διεισδυτικότητα. Έτσι, στην συνέντευξη στα ΝΕΑ του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης και υποψήφιου για το ίδιο αξίωμα Γιάννη Μπουτάρη, ανακοινώθηκε η προσχώρηση του στην σχολή αυτή, με την πρόταση να ανατεθεί η αστυνόμευση αυτή στους … συνταξιούχους των ΚΑΠΗ που θα περιπολούν ως άλλη πολιτοφυλακή, για να καθαρίσει ο τόπος και να ευαρεστούνται οι στρατιές των τουριστών που μας υπόσχεται ο ίδιος. Ο διπρόσωπος Ιανός αφήνει την όψη των εκμυστηρεύσεων του ως πρώην χρήση, αφήνει ακόμη και τις επικοινωνιακές πρακτικές του Δήμου ως «συντονιστή» των φορέων απεξάρτησης της πόλης, και φοράει την όψη του κοινωνικού οδοκαθαριστή, και μάλιστα αναθέτει σε πολίτες την εφαρμογή των σχεδίων, αφού άφησε την επάρατη κεντρική εξουσία να διαλύσει την Δημοτική Αστυνομία. Αντί να ασχοληθεί με προγράμματα υποστήριξης, όπως οφείλει να έχει προτεραιότητα μια δημοτική αρχή σε καιρούς εξαθλίωσης, προτείνει την σκούπα θεσμοθετώντας επί πλέον και διαδικασίες κοινωνικού αυτοματισμού. Τέτοιο Δήμο αξίζει η πόλη μας;

menoumethess_550_300_pix

Μένουμε Θεσσαλονίκη

«Ούτε φυγή – Ούτε υποταγή»

emailmenoumethess@gmail.com | @menoumethess

http://www.menoumethess.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s