25η Μαρτίου 1821- 25η Μαρτίου 2014: Ο αδιάκοπος αγώνας για την καθολική απελευθέρωση του ελληνικού λαού

White_tower_1912

Αύριο συμπληρώνονται 193 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του λαού μας, για την ανεξαρτησία του. Μια ανεξαρτησία που σήμερα υπονομεύεται στις συνθήκες της σύγχρονης κατοχής.

Η επανάσταση του 1821, συμπύκνωσε τις ευγενικότερες αξίες που εξέφραζε διαχρονικά ο ελληνισμός στον αγώνα του για καθολική ελευθερία –εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, και προσωπική αξιοπρέπεια. Υπήρξε δε, όπως όλες οι επαναστάσεις, μια εξέγερση της ανθρώπινης θέλησης για ελευθερία, ενάντια στους λεγόμενους «νόμους της ιστορίας», και τις σκληρές αντικειμενικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον Κολοκοτρώνη: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή είναι αλήθεια ότι ο επαναστατικός ξεσηκωμός των Ελλήνων υπονομεύθηκε από τις δυνάμεις της  μακραίωνης κακοδαιμονίας που καθιστά τόσο τραγική την  μοίρα του λαού μας: Οθωμανική αντίδραση, ξένη επιβολή, εμφύλιος και διχασμός. Όπως πολύ χαρακτηριστικά θα γράψει ο Δ. Σολωμός: «Ἀραπιᾶς ἄτι, Γάλλου νοῦς, βόλι Τουρκιᾶς, τόπ’ Ἄγγλου/ πόλεμος μέγας πολεμᾶ/ βαρεῖ τό καλυβάκι…». Σύντομα, αυτές οι δυνάμεις θα πάρουν το πάνω χέρι. Η αγγλόφιλη μερίδα, συνάπτει δύο επαχθή δάνεια για την επανάσταση –οι Άγγλοι τα μοιράζουν αφειδώς για να την ελέγξουν– τα οποία κατασπαταλούνται από μεσάζοντες, και καταλήγουν να χρηματοδοτήσουν τον εμφύλιο σπαραγμό μέσα στην επανάσταση. Μερικοί από τους καλύτερους αγωνιστές, θα δολοφονηθούν από πληρωμένα με εγγλέζικα χρήματα χέρια, η επανάσταση θα κλονιστεί, ενώ ταυτόχρονα θα υποθηκευθούν οι ίδιοι οι όροι της απελευθέρωσής μας: Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, είναι ήδη χρεοκοπημένο πριν καν κηρύξει την ανεξαρτησία του, και οι Έλληνες ξεκινούν τον «ελεύθερο» βίο τους, όντας αποικιοκρατούμενοι, υπό ξένη επιστασία.

0

Μας θυμίζουν, άραγε, κάτι όλα αυτά;

Σήμερα, που ο λαός μας απειλείται εκ νέου με υποδούλωση και εξανδραποδισμό, η επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν μιλάει για το παρελθόν. Υποδεικνύει το φωτεινό μονοπάτι του μέλλοντος, την ανάγκη να πραγματοποιήσουμε ένα νέο 1821 για την επιβίωση και την ελευθερία μας. Όπως και τότε, κόντρα στον ‘ρεαλισμό’ των δοτών κυβερνήσεων, του Φούχτελ, της Μέρκελ, και των ξένων επιτετραμμένων της Τρόικα.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά γι’ αυτό σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η επανάσταση του 1821 βάλλεται και συκοφαντείται από τις εξουσίες και το κατεστημένο. Από εκείνους που στα Πανεπιστήμια, τα σχολεία τις τηλεοράσεις, και τους πολιτικούς θώκους, ανοικτά ή συγκαλυμμένα, χαρακτηρίζουν την Επανάσταση απλώς μια «εθνικιστική αναταραχή» που υπονόμευσε τον τάχα ειρηνικό πολυπολιτισμικό βίο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ξεχνούν όλοι αυτοί εκείνα που έγραφε ο Αδαμάντιος Κοραής για την οθωμανική «απάνθρωπον αγριότητα και ασπλαχνίαν» ή την  «πλέον σιχαμεράν και βάρβαρον κυριότητα, εις την τυραννία των Οθωμανών» της Ελληνικής Νομαρχίας.

Και δυστυχώς ακόμα και ο δήμαρχος της πόλης στηρίζει και αναπαράγει αυτό το κατασκευασμένο αφήγημα, το οποίο εξυπηρετεί τα μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα για την εκ νέου κατακυριάρχηση της Βορείου Ελλάδος και των Βαλκανίων από τον άξονα ΗΠΑ-Γερμανίας-Τουρκίας. Γι’ αυτό μετέχει στην «έξυπνη πολιτική» του τουρκικού κράτους, που θέλει να μεταβάλει την Θεσσαλονίκη σε βαλκανικό κέντρο της νέο-οθωμανικής επιρροής. Και την ίδια στιγμή, συγκρούεται με τα προσφυγικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, αρνούμενος να τους παραχωρήσει την πλατεία Αγ. Σοφίας για τους εορτασμούς της επετείου μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Για όλα αυτά, σήμερα υποκρύπτεται σήμερα ο βαρύς φόρος αίματος που πλήρωσε ο ελληνισμός της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βορείου Ελλάδος με το ξέσπασμα της επανάστασης.

Πέρα από την επανάσταση στη Χαλκιδική και την Νάουσα, παραμένει άγνωστο ότι 180 ελληνικά χωριά καταστράφηκαν, και οι κάτοικοί τους σφαγιάστηκαν ή εξανδραποδίστηκαν, από το Βέρμιο και τα Πιέρια ως τα Βασιλικά και τη Χαλκιδική. Παραμένουν επίσης άγνωστες οι μαζικές σφαγές των Ελλήνων της Θεσσαλονίκης: Τον Μάιο του 1821 (σύμφωνα με μαρτυρίες ακόμα και Οθωμανών) με εντολή της οθωμανικής διοίκησης διεπράχθησαν από τα στρατεύματα αλλά και τον όχλο τρομακτικές σφαγές των Ελλήνων Θεσσαλονικιών αδιακρίτως φύλου και ηλικίας, παλουκώματα και σφαγές προκρίτων και απλών πολιτών στο Καπάνι, στο σημερινό Συντριβάνι, απαγχονισμοί στη Ροτόντα, στο Βαρδάρι κ.ά. Οι μελλοθάνατοι πλήρωναν για να γλιτώσουν τα βασανιστήρια και να εκτελεστούν άμεσα. Οι επάλξεις του Επταπύργιου τότε στεφανώθηκαν με κεφάλια. Οι εκκλησίες της Θεσσαλονίκης (Άγ. Αθανάσιος) μετατράπηκαν σε τόπους εγκλεισμού των γυναικόπαιδων, τα οποία αφέθηκαν επί βδομάδες χωρίς τροφή και νερό και βρέθηκαν σε αποσύνθεση όταν οι εκκλησίες-φυλακές ανοίχτηκαν λόγω της δυσοσμίας. Τόσοι τόποι μαρτυρικοί, από τους οποίους σήμερα περνάμε αμέριμνοι καθημερινά: Τρεις χιλιάδες Θεσσαλονικείς και τριάντα χιλιάδες Έλληνες (ο αριθμός είναι σύγχρονου αυτόπτη Οθωμανού) από όλη τη Μακεδονία εκτελέστηκαν στην πόλη, ενώ οι Έλληνες την εγκατέλειψαν μαζικά για να σωθούν.

Τι μας διδάσκουν όλα αυτά; Ότι η ελευθερία μας κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες –ενώ κινδυνεύει να χαθεί όταν απεμπολούμε το αντιστασιακό μας ήθος για το «αδειανό πουκάμισο» μιας επίπλαστης καταναλωτικής ευημερίας που έσκασε σαν φούσκα πριν λίγα χρόνια. «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε». Ο λαός  μας πρέπει να παλεύει αδιάκοπα για την Καθολική Ελευθερία. Μέχρι τη νίκη. Ειδάλλως κινδυνεύει να ενταφιαστεί εκ νέου στα πυκνά σκοτάδια της υποδούλωσης.

menoumethess_550_300_pix

Πρωτοβουλία των νέων για το Δήμο της Θεσσαλονίκης

Μένουμε Θεσσαλονίκη

«Ούτε φυγή – Ούτε υποταγή»

emailmenoumethess@gmail.com | @menoumethess

http://www.menoumethess.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s