Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας για την Πρωτοβουλία Pro Work

jpgΤην Παρασκευή 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας της αδέσμευτης νεανικής δημοτικής κίνησης Μένουμε Θεσσαλονίκη /«Ούτε φυγή – Ούτε υποταγή».

Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Pro Work» στα πλαίσια της «Θεσσαλονίκης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας». Η παρουσίαση στόχευε να κατευθύνει ανέργους από όλο τον ευρωπαϊκό νότο, στους παραθεριστικούς οικισμούς που αγόρασαν ή θα αγοράσουν οι εύποροι βορειοευρωπαίοι συνταξιούχοι στην ερημωμένη ελληνική ύπαιθρο.

Τα μέλη της αδέσμευτης νεανικής δημοτικής κίνησης μοίρασαν σε όλους κείμενο με τη δική τους οπτική για τη φιλοσοφία του προγράμματος, που αγκάλιασε η δημοτική αρχή. Αρκετοί συζήτησαν μαζί τους και έθεσαν τις δικές τους οπτικές, σε ζωηρούς διαλόγους. Μέλη του συνδυασμού, ανέπτυξαν τις σκέψεις τους σε διάφορα τοπικά μέσα.

Κατά την αποχώρησή του ο σημερινός Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κουβέντιασε απευθείας με τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Μένουμε Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος Ρακκάς προσπάθησε να εξηγήσει τη φιλοσοφία του προγράμματος που παρουσιάστηκε.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε τις επιλογής του να στηρίξει την ιδέα της πρωτοβουλίας Pro Work. Όπως είπε, το πρόγραμμα δεν απευθύνεται στους εύπορους ηλικιωμένους τη Ευρώπης. Είναι παλιό πρόγραμμα. Το κινούν συνταξιοδοτικά σωματεία, όπως της Γερμανίας της Ολλανδίας και της Αυστρίας, διότι «εδώ είναι πιο φθηνή η ζωή».  

Ακολουθεί βίντεο με το τι ακριβώς έγινε στα πλαίσια της συμβολικής διαμαρτυρίας. 

4 σκέψεις σχετικά με το “Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας για την Πρωτοβουλία Pro Work

 1. Το να λέτε όχι στα πάντα είναι ο αρχικός σας στόχος. Δεν θα έχει χώρους εστίασης, δεν θα έχει χώρους διαμονής, δεν θα έχει τοπική αγορά, δεν θα έχει ξεναγούς και άλλα τουριστικά επαγγέλματα, δεν θα έχει διασκέδαση, δεν θα έχει ιατρικές υπηρεσίες, δεν θα έχει μεταφορικές υπηρεσίες και ένα σωρό άλλα. (ακόμα και οικιακούς/ες βοηθούς. Δεν έχω ακούσει οτι καταργήθηκε το επάγγελμα μαζί με την δουλεία το 1788) Είδατε το συνταξιούχοι και το συνδιάσατε με μπάτλερς, σκλαβοπάζαρα και άλλα φαιδρά για να κάνετε εντύπωση.

  Δηλαδή για να καταλάβω : αν επιλεγεί ένας χώρος και στο χωριό ή χωριά ανοίξουν 10-20 επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας θα πάτε να διαμαρτυρηθείτε ? Τι θα ακριβώς πείτε στους κατοίκους πριν σας στείλουν από κει που ήρθατε ?

 2. Κατ’ αρχάς δεν συνάγεται από πουθενά ότι έχουμε διάθεση να λέμε ‘όχι σε όλα’. Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, έτσι όπως προβάλεται ως πανάκεια οδηγεί αναγκαστικά σε μια πόλη με μεγάλη ανεργία, και μια αγορά εργασίας που κατακυριαρχείται από χαμηλούς μισθούς, απασχολήσιμους κ.ο.κ. Αυτό λέει η διεθνής οικονομική εμπειρία -αν εξετάσουμε προσεκτικά τι συμβαίνει σε χώρες όπου έχουν προσανατολιστεί αποκλειστικά στο να αξιοποιήσουν τον ‘τουρισμό’ ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι τυχαίο ότι δύο χώρες είναι πρωταθλήτριες στην ανεργία εντός της Ε.Ε. η Ελλάδα και η Ισπανία;

  Η διαφωνία και η σύγκρουση γίνεται σε επίπεδο οικονομικής στρατηγικής. Θεωρούμε ότι υπάχουν δύο εναλλακτικές για την πόλη. Η πρώτη είναι η παρασιτική, που υπερασπίζεται ο δήμαρχος. Η δεύτερη είναι εκείνη της ‘οργανικής ανάπτυξης’, δηλαδή της πολύπλευρης οικονομικής ανάπτυξης της πόλης -που στηρίζεται σε αδήριτα ιστορικά, γεωοικονομικά, και πολιτιστικά δεδομένα. Αν είναι να παίξει σοβαρό διεθνή ρόλο η πόλη, μπορεί να το κάνει μόνον ως ένας κόμβος παραγωγικού δικτύου της Βορείου Ελλάδος, που θα εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο περιφερειακό-βαλκανικό πλαίσιο. Οι υποδομές υπάρχουν για να ξεκινήσει μια σοβαρή πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση. Διαθέτουμε το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Βαλκανίων, και το χρησιμοποιούμε μόνο για να παράγουμε εξειδικευμένους εργαζόμενους που μεταναστεύουν στο εξωτερικό…. Είναι τραγωδία. ο Δήμος, μαζί με το πανεπιστήμιο, και τα επιμελητήρια, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να προσανατολίσουν την έρευνα προς την κατεύθυνση ανασύστασης της τοπικής βιομηχανίας-βιοτεχνίας, με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογικής σύνθεσης.

  ο Τουρισμός εχει θέση σε αυτό το μοντέλο; Φυσικά και έχει. Αλλά πρέπει να αναπτυχθεί προς άλλη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κέντρο βυζαντινών μελετών -εξ άλλου ήδη λόγω της ιστορίας της θεωρείται μία από τις 3 σημαντικότερες πόλεις παγκοσμίως, σε σχέση με την έρευνα αυτής της ιστορικής περιόδου. Μια τέτοια στρατηγική, θα μπορούσε να φέρει στην πόλη υψηλής ποιότητας συνεδριακό τουρισμό και όχι … ‘Άναμπελ… μύγδαλα’.

  Αυτό ναι, είναι ένα σοβαρό όραμα για την πόλη. Το να εκσυγχρονίζεις όμως το ‘καλώς ήλθε το δολάριο’ και να το πασάρεις ως ‘απάντηση στην ανεργία’ ε αυτό παραείναι.

  Όσο για την σοβαρότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αρκεί κανείς να διαβάσει το πως αυτο-παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα Pro Work (http://intercivil.net/our-work/prowork-gr/) για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αντιγράφουμε από το σχετικό κείμενο:

  «Μόλις τα χωριά αρχίζουν να λειτουργούν, ένα νέο επιχειρηματικό σύστημα ενθαρρύνει και διευκολύνει τη δημιουργία επιχειρηματικών κοινοπραξιών που διαμορφώνονται σε δια-γενεακό πλαίσιο, έχουν τοπική βάση αλλά και διεθνή ή on- line προσανατολισμό και που αντλούν από τις συμπληρωματικές δεξιότητες, εμπειρία και επαφές των μόλις συνταξιοδοτούμενων (που στην τρυφερή ηλικία γύρω από τα 65 χρόνια είναι απόλυτα ικανοί σωματικά και πνευματικά για δημιουργική εργασία) και από την ενεργητικότητα της νεολαίας στα χωριά. Αυτές οι δια-γενεακές επιχειρήσεις θα εξασφαλίζουν εισόδημα και φροντίδα για τους ηλικιωμένους, ακόμη και εάν το συνταξιοδοτικό εισόδημά τους συρρικνωθεί στο μέλλον (λόγω του ευάλωτου χαρακτήρα των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών συστημάτων στις γηράσκουσες κοινωνίες)».

  Τίποτε παραπάνω από μια κακή έκθεση ιδεών…

 3. Παράθεμα: Περιοδικό Άρδην – Εφημερίδα Ρήξη – “Μένουμε Θεσσαλονίκη”: Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας για την Πρωτοβουλία Pro Work

 4. Παράθεμα: Μοντέλο Ταϋλάνδης από τον Μπουτάρη « www.olympia.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s